Ένα βασκικό παραμύθι

Posted: August 24, 2014 in Uncategorized

eibar240714a

Η Eibar είναι η τρίτη ομάδα από τη χώρα των Βάσκων στο φετινό πρωτάθλημα (Athletic και Sociedad οι άλλες δύο). Και η πρώτη της περσινής Segunda Division. Κι αυτή που είχε την καλύτερη άμυνα (28 γκολ). Εδρεύει στην ομώνυμη πόλη, που έχει 27.000 κατοίκους. Δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο Ipurua Municipal Stadium, χωρητικότητας 5.250 θέσεων. Έχει το μικρότερο μπάτζετ από όλες τις ομάδες της Primera, στην οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Ανέβηκε δύο κατηγορίες μέσα σε δύο χρόνια, δεν έχει χρέη (από τις ελάχιστες ομάδες της Ισπανίας), αλλά το καλοκαίρι ζήτησε οικονομική βοήθεια από τον κόσμο. Χρειαζόταν 1.700.000 ευρώ. Ο λόγος; Ένας νόμος που λέει πως όταν οι ομάδες ανέβουν από την τρίτη στη δεύτερη κατηγορία είναι υποχρεωμένες να έχουν ειδικό κεφάλαιο ίσο με το 25% του μέσου όρου των δαπανών όλων των ομάδων της Segunda. Η Eibar είχε 400.000 ευρώ κι έπρεπε να φτάσει τα 2.100.000 ευρώ. Τα κατάφερε, μετά από μια εκστρατεία στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν και οι Xabi Alonso, David Silva. Αν η προσπάθεια δεν είχε αίσιο τέλος, φέτος θα έπαιζε στην τρίτη κατηγορία. Παρότι αγωνιστικά είχε κερδίσει την άνοδο στην πρώτη και δε χρωστάει ούτε ευρώ. Έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ακόμα κι από τον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου «ομάδα πρότυπο».

Clipboard01Η υπέρβαση οικονομικά επετεύχθη με τη βοήθεια του κόσμου. Αγωνιστικά, ο ηγέτης είναι ο Gaizka Garitano, ο προπονητής. Τον περασμένο Ιούλιο έκλεισε τα 39 του χρόνια. Ο Βάσκος ως παίκτης είχε ξεκινήσει από τις ακαδημίες της Athletic Bilbao και είχε αγωνιστεί και με τις Real Sociedad, Alavés. Τα περισσότερα ματς της καριέρας όμως τα έδωσε φορώντας τη φανέλα της Eibar. Στους Armeros βρήκε και την πρώτη του δουλειά ως προπονητής. Το πέρασμα στην προπονητική έγινε άμεσα. Αρχικά ήταν βοηθός στην πρώτη ομάδα. Από το 2010 ως το 2012 καθοδηγούσε την Eibar B. Το 2012 ανέλαβε τη μεγάλη ομάδα, με την οποία κέρδισε την άνοδο στην Segunda κι έφτασε ως του 16 του Κυπέλλου. Δεύτερη σερί άνοδος πέρυσι και πλέον καλούνται να κρατηθούν στη μεγάλη κατηγορία.

Bt-_6c0CIAAmLSf

Τα ονόματα όσων βοήθησαν την ομάδα να συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο, γραμμένα έξω από το γήπεδο

Έχασαν 3 σημαντικούς παίκτες. Τον Yuri Berchiche, τον José Luís Morales και τον Jota Peloteiro. Ήρθαν οι Ángel Rodríguez (επιθετικός από τη Levante), Manu del Moral (πλάγιος-δεύτερος επιθετικός από τη Sevilla), o Federico Piovaccari (επιθετικός από τη Sampdoria), o Abraham (αριστερό μπακ από τη Zaragoza), Derek Boateng (από τη Fulham, αν και το καλοκαίρι υπέγραψε πρώτα στη Rayo Vallecano), o Borja Ekiza (στόπερ από την Athletic Bilbao), Raúl Navas (στόπερ από τη Real Sociedad), Dani Nieto (πλάγιος επιθετικός από τη δεύτερη ομάδα της Barcelona), Javi Lara (επιθετικός μέσος από την Ponferradina), Jaime Jiménez (τερματοφύλακας από τη Valladolid), Dani García (κεντρικός μέσος από τη δεύτερη ομάδα της Sociedad), Iosu Ozkoidi (δεύτερος επιθετικός από τη δεύτερη ομάδα της Sociedad).

Ξεχωρίζουν οι Moral, Nieto, Piovaccari, Boateng, Ekiza κι Abraham, αλλά είναι όλοι παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν. Προστίθενται στον περσινό κορμό από όπου ξεχωρίζουν οι Txema Añibarro, Mikel Arruabarrena, Dani García και Xabi Irureta. Ο τελευταίος είναι ο βασικός τερματοφύλακας και σε 188 εμφανίσεις με την ομάδα έχει δεχτεί μόλις 147 γκολ. Από τους νεαρούς αυτός που αξίζει να προσέξτε είναι ο Ander Capa, που παίζει στα δεξιά της επίθεσης και είναι προϊόν των ακαδημιών της ομάδας. Το ρόστερ είναι ισορροπημένο, υπάρχει ποιότητα, αλλά όχι ο παίκτης που αλλάζει επίπεδο την ομάδα. Ο Garitano είναι προπονητής που φτιάχνει σύνολα που δουλεύουν σκληρά στον αγωνιστικό χώρο και η Eibar έχει δείξει πως είναι ικανή να κάνει υπερβάσεις. Οπότε δεν την ξεγράφω.

 

Leave a comment