Zidane Madrid, 28 Days Later

Posted: February 1, 2016 in Uncategorized

6

Τα αποτελέσματα δεν τα λες και πολύ καλά (ναι, η Real Madrid είναι μια από εκείνες τις περιπτώσεις που κάποιες φορές 3 νίκες και 1 ισοπαλία με 17-2 γκολ δεν έχουν θετικό πρόσημο), αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, έτσι κι αλλιώς η Barcelona θα πάρει το πρωτάθλημα. Οπότε το αφήνουμε αυτό, πάμε παρακάτω.

Όπως αναμενόταν η γενική ιδέα είναι κατάλληλη (sorry Rafa) και το κλίμα πιο ευχάριστο (παίκτες της Real Madrid, γνωρίζαμε ότι δεν αντέχατε τη φάση με τον προηγούμενο, για την ώρα είναι αρκετές οι 182 φορές που μας είπατε πως όλα άλλαξαν με τον Zidane). Αυτή τη φορά, ο προπονητής μοιάζει να είναι συμβατός με την ομάδα.

Ο Γάλλος προπονητής καλλιτέχνης δείχνει ξεκάθαρα ότι πιστεύει πως Carvajal > Danilo και Isco > Kovacic/Casemiro. Και καλά κάνει, είναι σίγουρα οι ενδεδειγμένες επιλογές αυτή την περίοδο/για αυτά τα ματς. Έχει εξαιρετικούς ball players και σωστά τους στηρίζει και προσπαθεί να βασίσει σε μεγαλύτερο βαθμό το παιχνίδι της ομάδας σε αυτούς. Ως τώρα όμως έχουν βελτιωθεί περισσότερο οι μηχανισμοί και η δυναμική των επιθετικών και γενικότερα όσα συμβαίνουν κοντά στην αντίπαλη περιοχή, παρά οι κινήσεις και οι συνεργασίες πιο χαμηλά. Η ανάπτυξη στα πρώτα στάδια παραμένει αρκετά τσαπατσούλικη, αργή και προβλέψιμη.

Κατά τα άλλα, φυσικά και εντοπίζονται μπόλικα προβλήματα σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Σίγουρα χρειάζεται επιπλέον δουλειά, αλλά δομή, οργάνωση, ρυθμός και ροή παιχνιδιού βρίσκονται ήδη σε ανώτερο επίπεδο. Αν και μεταξύ μας, δύσκολα γινόταν να πάνε χειρότερα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: ομάδα με ανεβασμένη διάθεση και πιο τακτοποιημένη. Περισσότερο και πιο γρήγορο παιχνίδι με την μπάλα, την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει ως μέσο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κυριαρχία. Πιο ζωντανή, πιο συντονισμένη, πιο θετική, με καλύτερες προθέσεις. Τίποτα συγκλονιστικό, τίποτα ιδιαίτερο. Και σίγουρα αρκετά προβλήματα παραμένουν (στιγμές αποτυχημένου pressing από μια ομάδα που δεν το κάνει με όλους τους παίκτες κι έχει προβλήματα συγχρονισμού, έχουν πλάκα, αλλά είναι άσχημες).

Ωστόσο, ο Zidane έχει κάνει το πρώτο βήμα. Άλλαξε γρήγορα πορεία. Έβαλε την ομάδα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο κομμάτι. Το ελάχιστο που μπορεί να περιμένει κάποιος. Το λιγότερο που απαιτείται. Είναι πάρα πολύ νωρίς, προφανώς. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κακή η εικόνα που έχω σηματίσει μετά τον πρώτο (ούτε) μήνα του Zidane στη Real Madrid. Πήρε μια ομάδα στην οποία ελάχιστα πράγματα δούλευαν καλά. Δεν έχει κάνει κάτι χειρότερο, έχει βελτιώσει κάποια σημεία. Προσωπικά, σε πρώτη φάση, και μόνο η επιβεβαίωση πως η βασική σκέψη του Zidane ταιριάζει στην ομάδα, θα μου ήταν αρκετή. Την έχω από νωρίς, περιμένω τα δύσκολα ματς.

*(Διαβάζω και βασικά πάνω-κάτω το δηλώνει και ο ίδιος ο Zidane, πως υπάρχει μεγάλη επιμονή για δουλειά στη φυσική κατάσταση. Φαινόταν κι από τα ματς κι από ρεπορτάζ κι από τους τραυματισμούς ότι κάτι δεν πήγε καλά το καλοκαίρι. Σε τι βαθμό και για ποιους λόγους δεν ξέρω. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι ο Cristiano Ronaldo μετά το ματς με την Espanyol είπε για πολλά ταξίδια (λίγο-πολύ κάθε χρόνο δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτές τις ομάδες; Ίσως αυτή τη φορά ήταν χειρότερη η κατάσταση; Δεν ξέρω, δε θυμάμαι το πρόγραμμα της Madrid και βαριέμαι να ψάξω αυτή τη στιγμή). Με προβληματίζει αρκετά το θέμα, ειδικά από τη στιγμή που -από ό,τι καταλαβαίνω- μιλάμε για αλλαγή προγράμματος και μεθόδου στη διάρκεια της σεζόν, ο Zidane είναι νέος προπονητής και δεν έχω ιδέα για τις ικανότητες και το ιστορικό των συνεργατών του. Με άλλα λόγια, εδώ βάζω μεγαλύτερο ερωτηματικό σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς και η αλήθεια είναι πως τείνω να κάνω περισσότερες αρνητικές σκέψεις. Βέβαια αν για τα υπόλοιπα έχω τουλάχιστον μια μικρή γνώση, εδώ είμαι σκράπας, οπότε θα μου πεις γιατί τα έγραψα. Γιατί τα σκεφτόμουν υποθέτω)

*Η δημόσια εικόνα του προπονητή Zidane, σε πρώτη φάση είναι καλή. Δεν έχει προλάβει να ζήσει ζόρικες καταστάσεις, αλλά σίγουρα είναι θετικό το πρόσημο στο κομμάτι της επικοινωνίας. Κι εδώ λοιπόν, είμαστε οκ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Κάτι παραπάνω υπάρχει στην επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές και στις προπονήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις παικτών (ξεκάθαρο μήνυμα, μεταδοτικότητα και τα σχετικά, λένε).

Leave a comment